matematykaszkolna.pl
Daria: POMOCY Plissemotikonka 1/ Dla jakich wartosci parametru m równanie x2 -2mx +m2 -1 = 0 ma dwa rozwiązania należące do przedziału < - 2, 4> 2/ Dla jakiej wartości parametru m rozwiązania x1 i x2 równania x2 -4mx +3m2 = 0 spełniająa warunek 5⊂(x1 , x2)
21 lis 12:59
karloz: 1) oblicz normalnie miejsca zerowe dla funkcji kwadratowej, a później sprawdź, dla jakich "m" : x1 ∈ <-2, 4> oraz x2 ∈ <-2, 4> rozwiązaniem będzie część wspólna obu zbiorów plus założenie, ze Δ>0 (dwa rozwiązania) - czyli tak naprawdę część wspólna trzech zbiorów drugie analogicznie tylko jeśli 5 ma się zawierać w przedziale (x1, x2) tzn. szukasz "m" dla którego x1 będzie mniejsze od 5 a x2 większe od 5 powinno być dobrze emotikonka
21 lis 13:25
Daria: Wielkie dzięki emotikonka nie jestem zupełnie tempa z matmy ale jakoś nie mogłam dać radyemotikonka jeżeli możesz sprawdź czy dobrze mi wyszłoemotikonka? pliss emotikonka chociaż w pierwszym coemotikonka 1/ m ⊂( - 1, 3) nie mam odp . do tego zad. emotikonka
21 lis 13:46
Daria: Powinno być m ∈< -1, 3> emotikonka i już poprawiłam emotikonka cz tak to ma wyjść emotikonka bo nie ma odpemotikonka ale dzięki za podpowiedź emotikonka pomogłeś mi bardzoemotikonka
21 lis 17:15
karloz: wygląda na to, że jest OK emotikonka
21 lis 17:28