Całka nieskierowana
Mateusz: Obliczyć całkę po L ∫(x2 + y2)(1/2) dl gdzie L jest okręgiem o równaniu x2 + y2 = 2x
2 cze 17:18
Mariusz:
x2−2x+y2=0
x2−2x+1+y2=1
(x−1)2+y2=1
x−1 = cos(t)
y=sin(t)
x(t) = 1+cos(t)
x'(t)=−sin(t)
y(t)=sin(t)
y'(t)=cos(t)
∫02π√(cos(t)+1)2+sin2(t)√sin2(t)+cos2(t)dt
∫02π√(cos(t)+1)2+sin2(t)dt
∫02π√cos2(t)+2cos(t)+1+sin2(t)dt
∫02π√2+2cos(t)dt
√2∫02π√1+cos(t)dt
Może ktoś potwierdzi to rozwiązanie
2 cze 18:37
Mateusz: Bardzo dziękuję za pomoc
3 cze 13:10
Mariusz:
No to może napiszę jak zapisałem tę całkę
dl jest długością krzywej więc po sparametryzowaniu krzywej będzie wynosić
√(x'(t))2+(y'(t))2dt
Ponieważ krzywa jest okręgiem więc jeśli sparametryzujemy ją funkcjami trygonometrycznymi
to parametr będzie się zmieniał w przedziale t ∊ [0,2π]
Przekształciłem to równanie okręgu a następnie uzależniłem x oraz y od parametru t
3 cze 20:23