Procenty
Pawcio69: Członkowie szkolnego kola turystycznego wybrali się na wycieczkę
w rudawy janowickie ponieważ zainteresowały ich zabytki tego regionu
pierwszego dnia przebyli 40% całej trasy drugiego dnia
75% tego co im zostało a ostatniego dnia pokonali ostatnie 6 km.
Ile km pokonali uczniowie pierwszego dnia?
2 cze 16:41
wakacje: x − szukana długość całej trasy (w km)
| 40 | | 75 | | 40 | |
| x+ |
| (x− |
| x)+6=x |
| 100 | | 100 | | 100 | |
| 2 | | 3 | | 2 | |
| x+ |
| (x− |
| x)+6=x /*20 |
| 5 | | 4 | | 5 | |
9x+120=12x
3x=120
x=40
2 cze 17:32
I'm back: 6km = 100% − 40% − 75%*(100% − 40%) = 100% − 40% − 45% = 15%
| | 6 | |
Stad 100% drogi = |
| = 40km |
| | 0.15 | |
2 cze 19:27
I'm back:
Albo bez policzenia całkowitej trasy:
6km = 15% calosci
x km = 40% calosci
| | 6 | | x | | 6*40 | |
Stad: |
| = |
| − − > x = |
| = 16 km |
| | 15% | | 40% | | 15 | |
2 cze 19:30
kerajs: Członkowie szkolnego kola turystycznego wybrali się na wycieczkę w Rudawy Janowickie.
Ponieważ interesowały ich zabytki tego rejonu to pierwszego dnia przebyli 40% całej trasy,
drugiego dnia 75% tego co im pozostało, a trzeciego dnia ostatnie 6 km. Ile kilometrów
pokonali uczniowie pierwszego dnia?
5 cze 09:27