Relacje
gorgonek: Cześć! Chciałbym zapytać, czy istnieje możliwość wyznaczenia diagramu Venna dla 4 różnych kół
(relacji Z, S, A, P − zwrotnych / symetrycznych / antysymetrycznych / przechodnich), dla n = 3
lub 4? Problem polega na tym, że dla n = 3 występuje 512 różnych podzbiorów relacji, a dla n =
4, jest ich już 65536. Do zaznaczenia ich na diagramie, należy każdy podzbiór sprawdzić, które
z relacji w nich występują. To dość czasochłonny proces.
Zatem, czy istnieje inny (szybszy) sposób na wyznaczenie liczby poszczególnych części diagramu?
Byłbym zobowiązany za pomoc i wszelkie wskazówki.
2 cze 13:44