Zbieżność szeregów
12345: Cześć!
Uczę się zbieżności szeregów i zastanawia mnie zbieżność szeregu ∑ ((−1)2n−1 * (−2)n )/( 2n
+1)
dla n od 1 do ∞
Proszę o pomoc, czy ten szereg jest zbieżny?
2 cze 11:59
ICSP:
n − (−2)n
lim
nie istnieje, więc szereg jest rozbieżny.
2n + 1
2 cze 12:13
chichi:
Z lewej strony masz instrukcje wpisz, a otrzymasz niżej masz opcje
Kliknij po więcej przykładów tam sprawdź jak zrobić ułamek i wykładnik potęgi zawierający
więcej niż jeden znak, bo wydaje mi się, że źle przepisałeś, bo (−1)2n=n, a miałeś chyba na
myśli (−1)2n albo jeszcze co innego, bo kolejny zapis 1*(−2)n też wydaje się być dziwny
2 cze 12:14
piotr:
(−1)2n−1(−2)n
∑
?
2n+1
2 cze 12:20
12345: Dziękuję bardzo chichi za wskazówki! Przepraszam ICSP za wprowadzenie w błąd
(−2)n
Chodziło mi o szereg ∑ (−1)n−1 *
2n+1
2 cze 12:58
ICSP:
(−2)n
an =
2n + 1
lim |an| = 1≠ 0
lim an nie istnieje
szereg rozbieżny.