Funkcja kwadratowa
Kinga: Wysokość h nad ziemią na jakiej znajduje się piłka podczas ruchu
jest funkcją odległości S piłki od chłopca mierzonej wzdłuż powierzchni ziemi i można ją opisać
wzorem:
| | 5 | | 5 | |
h(s) = − |
| s2 + |
| s + 2, |
| | 128 | | 8 | |
s większa bądź równe 0, gdzie s oraz h wyrażone są w metrach.
Oblicz:
a.) na jakiej wysokości nad ziemią znajdowała się piłka w chwili, gdy chłopiec ją wyrzucił
b.) na jaką największą wysokość dotarła piłka wyrzucona przez chłopca
1 cze 19:13
wredulus_pospolitus:
a) h(0) = ....
b) hwierzchołka = .... (zauważ, że wykresem h(s) jest parabola)
1 cze 20:23
Kinga: z podpunktem b mam lekki problem
| | 3√5 | |
√Δ wychodzi mi |
| i dwa rozwiązania: |
| | 8 | |
| | 24√5 | |
x1 = −5 − |
| czyli < 0 |
| | 5 | |
| | 24√5 | |
x2 = −5 + |
| czyli > 0 |
| | 5 | |
1 cze 20:40
Kinga: dobrze, już wiem gdzie robie błąd
1 cze 20:45
Kinga: dziekuje za pomoc
1 cze 20:45
1 cze 22:53
wredulus_pospolitus:
powiedzmy że Ziemia to płaszczyzna XZ ... rzut następuje w płaszczyźnie XY ... odległość piłki
od chłopaka jest wartością współrzędnej 'x' położenia piłki w przestrzeni
1 cze 23:15
daras: dla mnie to bełgot, autor powinien wprowadzić układ współrzędnych i w nim określić o co kaman
2 cze 09:15