prawa Kirchhoffa
Filip: witam, czy sa to POPRAWNE rownania wypisane dla tego obwodu?
https://imgur.com/a/KKqVwdK
i
1 − i
2 − i
3 = 0
i + i
3 − i
4 = 0
e − R
2i
2 + R
1i
1 = 0
R
2i
2 − R
3i
3 = 0
w odpowiedziach dwa ostatnie rownanie sie roznia
1 cze 16:08
daras: −R1I1
1 cze 16:49
daras: brakuje jeszcze oczka z R4
1 cze 16:50
Filip: no wlasnie w odpowiedziach mam dwa ostatnie rownania takie
e − R2i2 − R1i1 = 0
Dlaczego tutaj mamy −R1i1
a drugie rownanie to
R2i2 − R3i3 − R4i4 = 0
Dlaczego tutaj tak jakby pomijamy galaz gdzie mamy prad I?
1 cze 16:54
Filip:
Dobra, juz doszedlem do tego ze oczko moze byc rozciete inna galezia, dlatego "bierzemy"
jeszcze R4, natomiast andal nie wiem czemu mamy −R1i1, ma to cos wspolnego z tym ze
napiecie na rezystorze R1 ma taki sam zwrot jak kierunek pradu i1?
1 cze 17:16
Filip: Podbijam, może
kerajs,
piotr, i/lub oczywiscie
daras pomogą
1 cze 22:09
1 cze 22:40
daras: @16:54 bo nie ma w niej żadnego opornika
1 cze 22:42
1 cze 22:44
daras: @17:16
bo przechodzisz przez tą gałąź "pod prąd"
poczytaj o konwencjach znaków
1 cze 22:46
daras: JA wolę zapis II pr. Kirchoffa w takiej postaci:
∑ SEM = ∑ U=czyli spadków napięc na oporach
wtedy trzeba przejść przez oczko 2x
w dowolnym kierunku
1 cze 22:47
1 cze 22:48
daras: wszystko jest z "+" gdy przechodzisz od "" do "+ lub w stronę rosnącego potencjału
to wydaje mi sie bardziej naturalne
ale
dla innych co innego jest "naturalne"
sam musisz wybrac
wyniki będą takie same
1 cze 22:48
daras: @22:48 nie o tym pisałem
patrz post wyżej
1 cze 22:49
1 cze 22:50
Filip: Tak, natomiast mnie uczono, iz zwrot napiecia na "obiekcie" determinuje czy to bedzie '+' czy
'−' −−− tzn, jesli mam napiecie przykladowo na rezystorze w przeciwnym kierunku niz kierunek
ktory wybiore do analizy obwodu to w rownaniu daje '−', natomiast gdy zwrot napiecia jest
zgodny z kierunkiem analizy obwodu to daje '+'
1 cze 23:10
daras: to rób tak jak Cię uczono, to jak z ruchem prawo i lewostronnym, każdy inaczej skręca ale
wszyscy dojadą do celu
PS znak "±" zależy, po której stronie równania piszesz te spadki napięć
2 cze 09:13
daras: PS PS @23:10 w takim razie na schemacie masz źle skierowaną strzałkę nad R1
2 cze 09:19
Filip: tak, wlasnie o to mi chodzilo, rysunek pochodzi z ksiazki mojego wykladowcy i wlasnie sie
dziwilem, ze kierunek napiecia na tym rezystorze jest zgodny z kierunkiem pradu na tej galezi,
czyli wszystko jasne, po prostu jest blad (dopiero zielony jestem w tym temacie, aktualnie
jestem na wymuszeniach stalych, dzis przechodze na sinusoidalne)
2 cze 10:26
HGH: Filip takie obwody liczy się na 5 roku studiów?
2 cze 15:10
Filip: jak ja jestem na pierwszym roku semestr II XD, mam teorie obwodow i sygnalow na informatyce, a
powtarzam do egzaminu, wiec zaczynam od takich przykladow
2 cze 15:21
HGH: a co robiłeś przez 6 lat miedzy matura a studiami?
2 cze 15:37