.
Zaden: | | 1−2x | | y3 | |
Panowie matematycy czy yy'= |
| = |
| −x+x2=C ? |
| | y | | 3 | |
1 cze 14:41
piotr: | | 1−2x | |
y3−x+x2=C jest rozwiązaniem ogólnym rr: yy'= |
| |
| | y | |
ale nie pisz znaku równości między tymi zapisami.
1 cze 15:48
Mariusz:
| | 1−2x | |
Pytasz czy rozwiązaniem równania yy'= |
| |
| | y | |
| | y3 | |
w postaci uwikłanej jest |
| −x+x2=C ? |
| | 3 | |
Jeśli o to chodziło to tak
(wystarczy w pamięci rozdzielić zmienne i scałkować obustronnie
Tutaj można założyć że y ≠ 0 abyśmy nie mieli dzielenia przez zero)
1 cze 15:53
Mariusz:
Piotr
3y
2y'=3−6x
y
3=3x−3x
2+C
y
3+3x
2−3x=C
a to chyba nie jest tak samo jak u ciebie ?
1 cze 15:57
Zaden: 3*C=C
czy odpowiedzią na pytanie 'rozwiązać równaie rózniczkowe' jest to
y3+3x2−3x=C
1 cze 16:09
Mariusz:
@Zaden Rozwiązanie Piotra jest błędne , nasze rozwiązania są ok
Jeżeli stałą w twoim rozwiązaniu oznaczymy jako C1
a w moim rozwiązaniu oznaczymy jako C2 to wtedy C2=3C1
1 cze 16:17