równanie
boy: Niech k bedzie liczbą całkowitą. Wyznacz takie k że równanie kx2 +(4k−2)x + (4k−7) = 0 ma co
najmniej jeden pierwiastek będący liczbą całkowitą.
1 cze 10:19
janek191:
Np. k = 1
1 cze 11:31
boy: Mam odpowiedz, chodzi mi o sposób wyznaczenia tych k
1 cze 11:38
daras: oraz 3k+1 musi być kwadratem liczby naturalnej oraz być wielokrotnością k
k=1 pasuje
1 cze 13:53
boy: Ok a jak znaleźć inne, bardziej chodzi mi o sposób
1 cze 14:03
boy:
1 cze 17:18
a7:
k liczba całkowita
Δ=12k+4=4(3k+1)
√Δ=2
√3k+1
Δ=0 gdy 3k+1=0 k=−1/3 (k jest całkowite− sprzeczność)
Δ>0 gdy k> −1/3 wniosek k∊N
+ (naturalnych dodatnich gdyż a=k musi być(?) różne od zera)
| | 2−4k−2√3k+1 | | 2−4k+2√3k+1 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2k | | 2k | |
k=1 spełnia
k=5 spełnia (x
2=−1)
k=?
1 cze 18:17
wredulus_pospolitus:
trochę na 'chama' (kontynuacja tego co daras napisał):
Δ = 16k
2 − 16k + 4 − 16k
2 + 28k = 12k + 4 = 4*(3k+1)
| | 2−4k ±2√3k+1 | | 1 ± √3k+1 | |
x1,2 = |
| = |
| − 2 |
| | 2k | | k | |
czyli k musi dzieli 1 +
√3k+1 lub 1 −
√3k+1
1 przypadek:
√3k+1 + 1 = n*k ; n∊Z ; n*k ≥ 1
√3k+1 = nk − 1
3k + 1 = (nk)
2 − 2nk + 1
n
2k
2 − (3 + 2n)k = 0
| | 3+2n | |
k*(n2k − (3+2n)) = 0 −−−> k = |
| a to już mocno ogranicza nam pole manewru: |
| | n2 | |
n = 0 odpada
| | 3+4 | | 7 | |
n = 2 −−> k = |
| = |
| odpada |
| | 4 | | 4 | |
n ≥ 4 odpada (wtedy n
2 > 3+2n)
| | 3−2 | |
n = −1 −−−> k = |
| = 1 |
| | 1 | |
| | 3−4 | |
n = −2 −−−> k = |
| odpada |
| | 4 | |
n ≤ −3 odpada bo k < − 1/3
analogicznie podejść do 1 −
√3k+1 = nk
1 cze 18:22