no i co mam z tym zrobic????
chudy: krawedz podstawy graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dl 4cm a przekatna tej bryly ma
dl 9cm. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej bryly
3 mar 20:33
romek: Pc= 2Pp + Pb
2Pp= 2*a2
2Pp= 2*42
2Pp= 32 cm2
Pb=4*a*b
skoro przekatna ma dlugosc 9 cm i tworzy wraz z przekatna podstawy i krawedzia boczna czyli b
trojkat prostokatny to latwo z tw. pitagorasa obliczyc dlugosc krawedzi bocznej.
Czyli:
przekatna podstawy czyli przekatna kwadratu to a√2
a√2=4√2
podstawiasz teraz do tw. pitagorasa
4√22 + b2 = 92
z tego wyjdzie Ci b
i teraz liczysz Pb, skoro sciany boczne sa prostokatami
Pb = 4* a*b
i to co Ci wyjdzie dodajesz do wczesniej wyliczonego 2Pp
i gotowe
3 mar 20:45