całka
Mich: Oblicz ∫ x√x2+x dx
1 cze 10:02
wredulus_pospolitus:
∫x
√x2+x dx = ∫x*
√ x2 + x + 1/4 − 1/4 dx = ∫x *
√(x + 0.5)2 − 0.52 dx =
| | 1 | |
= |
| ∫x*√(2x+ 1)2 − 1 dx |
| | 2 | |
t = 2x+1 ; dt = 2 dx
i jedziesz dalej
1 cze 10:54
Mich: a co zrobić z x
1 cze 11:07
Mich: Czy da coś to podstawienie...
1 cze 11:15
wredulus_pospolitus:
| | t−1 | |
x = |
| i tą 1/2 przed całkę |
| | 2 | |
podstaw a zobaczysz co ona da
1 cze 11:20
Mich: Wrócimy do całki wyjściowej?
1 cze 11:37
Mariusz:
Chcesz podstawienie
√x2+x=t−x
x
2+x=t
2−2tx+x
2
x=t
2−2tx
2tx+x=t
2
x(2t+1)=t
2
| | 2t(2t+1)−2t2 | |
dx= |
| dt |
| | (2t+1)2 | |
i masz całkę
| | t2 | t2+t | t2+t | |
2∫ |
|
|
| dt |
| | 2t+1 | 2t+1 | (2t+1)2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
Jeżeli masz całkę ∫ |
| dx podaną jako gotowiec |
| | √x2+q | |
to po podstawieniu zaproponowanym przez wredulusa możesz dalej liczyć przez części
1 cze 11:56