matematykaszkolna.pl
Równanie linii stopnia drugiego Werka: Cześć, mam takie zadanko z geometrii analitycznej: Znajdź równanie linii stopnia drugiego przechodzącej przez punkty: A(1,1) B(2,1) C(−7,1) D(−2,0) E(0,1) Widzę z rysunku, że to diwe przecinające się proste, jednak nie wiem jak zabrać się za te równanie i je rozpisać, czy mógłby ktoś mnie doprowadzić do postaci dwóch prostych? Próbowałam obliczyć to zadanie z równania (y−1)(y+x+2)+lambda(y−1)(4y−x−2)=0, jednak otrzymuję 0=0/ Z góry dziękuję za pomoc!
1 cze 00:28
daras: Chyba pięknie malujesz? emotkaSpr. lepiej czy to elipsa, parabola, hiperbola.
1 cze 09:01
daras: Przez danych 5 punktów przechodzi tylko jedna krzywa stopnia drugiego. Jeżeli nawet 3 punkty leżą na prostej, to powstaje krzywa stożkowa niewłasciwa. scroll down http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon16/mon1603.pdf
1 cze 10:48
Werka: Akurat maluję pięknie, ale też dokładnie − z rysunku wynika, że to dwie proste o równaniu xy+2y−x−2=0 emotka Tak samo jest w odpowiedziach z tyłu książki, wszystko się zgadza, tylko nie wiem jak do tego dojść Dzięki i pozdrawiam
1 cze 11:02
ite: Nie sprawdzam punktów, ale równanie można tak przekształcić: xy+2y−x−2=0 y(x+2)−(x+2)=0 (y−1)(x+2)=0 ←dwie proste prostopadłe
1 cze 11:08