Równanie linii stopnia drugiego
Werka: Cześć, mam takie zadanko z geometrii analitycznej:
Znajdź równanie linii stopnia drugiego przechodzącej przez punkty:
A(1,1)
B(2,1)
C(−7,1)
D(−2,0)
E(0,1)
Widzę z rysunku, że to diwe przecinające się proste, jednak nie wiem jak zabrać się za te
równanie i je rozpisać, czy mógłby ktoś mnie doprowadzić do postaci dwóch prostych?
Próbowałam obliczyć to zadanie z równania (y−1)(y+x+2)+lambda(y−1)(4y−x−2)=0, jednak otrzymuję
0=0/
Z góry dziękuję za pomoc!
1 cze 00:28
daras: Chyba pięknie malujesz?

Spr. lepiej czy to elipsa, parabola, hiperbola.
1 cze 09:01
1 cze 10:48
Werka: Akurat maluję pięknie, ale też dokładnie − z rysunku wynika, że to dwie proste o równaniu
xy+2y−x−2=0

Tak samo jest w odpowiedziach z tyłu książki, wszystko się zgadza, tylko nie wiem jak do tego
dojść

Dzięki i pozdrawiam
1 cze 11:02
ite: Nie sprawdzam punktów,
ale równanie można tak przekształcić:
xy+2y−x−2=0
y(x+2)−(x+2)=0
(y−1)(x+2)=0 ←dwie proste prostopadłe
1 cze 11:08