Potrzebuje pomocy z zadania z kombinatoryki
Suchy Maurycy: Dana jest grupa 60 studentów. Zaznacz prawidłowe odpowiedzi:
1. Mamy (60 nad 10) * 10 wyborów 10 osobowej delegacji z liderem.
2. Mamy (60 nad 40)*(60 nad 20) podziałów tej grupy na dwie, 20 i 40 osobową.
3. Mamy 60 * (59 nad 9) wyborów 10 osobowej delegacji z liderem.
4. Mamy 60!/( 20! * 40!) podziałów tej grupy na dwie, 20 i 40 osobową.
5. Mamy (60 nad 30) podziałów nieuporządkowanych tej grupy na dwie równe podgrupy.
31 maj 20:17
wredulus_pospolitus: (1) , (3), (5)
| | | | 60*59*58*....*51 | |
zauważ, że | *10 = |
| *10 = |
| | | 1*2*3*...*9*10 | |
| | 59*58*,,,*51 | | | |
= 60* |
| = 60* | |
| | 1*2*3*,,,*9 | | |
1 cze 00:44
kerajs: 1,3,4
5 cze 09:40