Suma 2018 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego...
K: Suma 2018 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 1417, a suma odwrotności tych
wyrazów jest równa 109. Oblicz iloczyn 2018 początkowych wyrazów ciągu .
31 maj 19:20
chichi:
| | 1417 | |
a+aq+aq2+...+aq2017=1417 ⇒ 1+q+q2+...+q2017= |
| |
| | a | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1+q+q2+...+q2017 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| =109 ⇒ |
| =109 |
| a | | aq | | aq2 | | aq2017 | | aq2017 | |
Dokończ, już dalej łatwo
31 maj 20:21
Kazik:
Polecam rozwiązanie chichi
bo jest zdecydowanie prostsze od rozwiązania Mili
31 maj 21:42
Mila:
Też polecam
31 maj 22:05