ciągi geometryczne
Piotrek: musze obliczyc a1 q oraz an.
nie radze sobie przegladałem wiadomosci na stronie ale nie załapałem a niestety na lekcji byłem
nieobecny
oto 1 przykład
a2 = 512
a3 = 215
chciałbym zeby mi to ktos wytłumaczył...
moge powiedziec jedynie ze w którymś przykładzie z lekcji robili cos na takiej zasadzie
jezeli w układzie było tak:
a6 = a1q5
a8 = a1q7
1 = a1q5
9 = a1q7
1 = a1q5
9 = a1q5 * q2
czyli podstawianie za a1q5 ale podobnym sposobem nie wychodza mi inne przykłady
mam nadzieje ze mi ktoś pomoże
3 mar 20:32
Piotrek: chyba juz sie nie doczekam.... no trudno... pozdro
3 mar 21:02
Sabin:
| | an+1 | | a3 | | 2 | | 12 | | 24 | |
Generalnie q = |
| , czyli u Ciebie q = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | an | | a2 | | 15 | | 5 | | 75 | |
| | a2 | | a2 | | 5 | | 25 | | 125 | |
Analogicznie, |
| = q skąd a1 = |
| = |
| * |
| = |
|
|
| | a1 | | q | | 12 | | 8 | | 96 | |
| | 125 | | 8 | |
wzór na an to an = a1qn−1, u Ciebie an = |
| *( |
| )n−1
|
| | 96 | | 25 | |
Albo ktos nie bardzo myslal nad liczbami w tym zadaniu, albo ja sie gdzies rabie, troche pozno
jest...
4 mar 02:22
Piotrek: myśle że to pierwsze bo mi wychodzi właśnie tak i te liczby sa naprawde głupie troche dlatego
chciałem tu zapytać... dzieku za poswiecony czas
4 mar 07:25