31 maj 13:21
an:

P
1+P
3=P
2+P
4, przekątna dzieli prostokąt na dwie równe części.......cnw.
31 maj 22:12
Mila:
31 maj 23:22
Mila:

Dołączam ciekawe zadanko dla maturzystów.
Zadanie dr Pompe .
Prostokąt ABCD, w którym AB= 3·AD podzielono na trzy kwadraty: AEF D, EGHF oraz GBCH.
Wykazać, że : ∡AED+∡AGD+∡ABD= 90
◦.
31 maj 23:22
Kacper:
Mila czy można to zrobić wykorzystując liczby zespolone?

Rozwiązanie zajmuje wtedy
gdzieś 2 linijki
31 maj 23:32
an: rozwiązanie jedna kreska, dowód jeszcze dwie kreski
1 cze 00:00
chichi:

ΔKID ≡ ΔKLB ≡ ΔDAG ⇒ δ=β ∧ |DK|=|KB| ∧ δ+x=90
o ⇒ ΔKDB − równoramienny prostokątny
zatem |∡KDB| = |∡KBD| = 45
o = α, |∡KBL| = 90
o = α + β + γ □
1 cze 00:07
chichi:
Na końcu wkradł się chochlik, oczywiście |∡ABL|
1 cze 00:10
Klara:
α=45
o
α+β+γ=90
o
=========
1 cze 00:30