pytanier
Zaden: dzień dobry . mam takie pytanie , dlaczego e−ix reprezentuje funkcje cosx−isinx
31 maj 08:37
Saizou :
Postać wykładnicza liczby zespolonej z = cosx + isinx, to eix.
cosx−isinx = cosx + (−isinx) = cosx + isin(−x) = ei(−x) = e−ix
31 maj 09:10
piotr: Dodaj szereg
| | (−1)k x1+2k | |
−isin(x) = −i∑k=0∞ |
| |
| | (1+2k)! | |
do szeregu
| | (−1)k x2k | |
cos(x) = ∑k=0∞ |
| |
| | (2k)! | |
a otrzymasz:
31 maj 09:15
Saizou :
u mnie poprawka
... = cos(−x)+isin(−x)
31 maj 09:17
piotr: * w ostatnim zapisie powinno być e−ix i (−ix)k
31 maj 09:17
Zaden: ogólnie to treśc zadania jest taka
sprawdz czy funkcja y spełnia przypisane jej wartości
| | cosx+sinx | |
y=Ce−1+ |
| , y'+y=cosx |
| | 2 | |
e
ix=cosx+isinx
y'=e
ix−isinx
dalej nie wiem
31 maj 13:07
daras: | | −sinx+cosx | |
przecież Ce−1 to stała i y' = |
| |
| | 2 | |
| | −sinx +cosx +cosx +sinx | | 2cosx | |
y' +y = |
| = |
| = cosx |
| | 2 | | 2 | |
1 cze 09:58