Oblicz sume liczb w ciagu arytmetycznym
119%: Oblicz sumę liczb:
20052−20042+20032−20022+...+32−22+12.
Wiem, że trzeba to pogrupowac w dwa nawiasy, ale nie wiem jak potem mam z tego r wyliczyc,
przez te potegi.
3 mar 20:32
xyz: Zauważ,że20052−20042=(2005−2004)(2005+2004)=4009, podobnie
20032−20022=(2003−2002)(2003+2002)=4005 i 20012−20002=4001
A 4009,4005, 4001,...1 jest skończonym ciągiem arytmetycznym , w którym a1=4009, r=−4 oraz
an=1. Ze wzoru na an wyznacz liczbę wyrazów tego ciągu, a następnie sumę otrzymanego ciągu.
20052 czytaj 2005 kwadrat, przepraszam, ale nie umiem tego zapisać.
3 mar 21:20