zadanko
MilEta: 1, 2, 3, 6, 8, 15
jaka kolejna liczba?
30 maj 23:59
kerajs:
>> dowolna
31 maj 06:25
Filip:
1, 2, 3, 12, 123, 499, 501, 2039,
jaka KOLEJNA liczba?
31 maj 20:43
MilEta: naturalna!
31 maj 21:49
Filip: a NIE, bo 2040.0
31 maj 21:53
kerajs:
>> także dowolna
5 cze 09:41
an:
1,2,3,6,8,15,19,34...
an=3an−2 − 2an−4+1 dla n>4
6 cze 22:35
akeb:
1, 2, 3, 6, 8, 15, X
a(n)=An6+Bn5+Cn4+Dn3+En2+Fn+G
Wystarczy rozwiązać układ równań liniowych
a(0)=1
a(1)=1
a(2)=3
a(3)=6
a(4)=8
a(5)=16
a(6)=X
aby wyliczyć A,B,C,D,E,F i G
6 cze 22:44
Filip: oblicz:
2x−5=7−x
6 cze 23:36
Mariusz:
To równanie rekurencyjne można też rozwiązać funkcją tworzącą
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=4∞a
nx
n=∑
n=4∞3a
n−2x
n+∑
n=4∞−2a
n−4x
n+∑
n=4∞x
n
∑
n=4∞a
nx
n=3x
2(∑
n=4∞a
n−2x
n−2)−2x
4(∑
n=4∞a
n−4x
n−4)
∑
n=4∞a
nx
n=3x
2(∑
n=2∞a
nx
n)−2x
4(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−1−2x−3x
2−6x
3=3x
2(∑
n=0∞a
nx
n−1−2x)
| | x4 | |
A(x)−1−2x−3x2−6x3=3x2(A(x)−1−2x)−2x4A(x)+ |
| |
| | 1−x | |
| | x4 | |
A(x)(1−3x2+2x4)=1+2x+3x2+6x3−3x2−6x3+ |
| |
| | 1−x | |
| | x4 | |
A(x)(1−3x2+2x4)=1+2x+ |
| |
| | 1−x | |
| | (1+2x)(1−x)+x4 | |
A(x)(1−3x2+2x4)= |
| |
| | (1−x) | |
| | 1+x−2x2+x4 | |
A(x)= |
| |
| | (1−3x2+2x4)(1−x) | |
| | 1+x−2x2+x4 | |
A(x)= |
| |
| | (1−x2)(1−2x2)(1−x) | |
| | 1+x−2x2+x4 | |
A(x)= |
| |
| | (1+√2x)(1−√2x)(1+x)(1−x)2 | |
Teraz funkcja tworząca jest funkcją wymierną więc można ją rozłożyć
na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
| 1+x−2x2+x4 | |
| = |
| (1+√2x)(1−√2x)(1+x)(1−x)2 | |
| A | | B | | C | | D | | E | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| 1+√2x | | 1−√2x | | 1+x | | 1−x | | (1−x)2 | |
Macierz odwrotna do macierzy układu to
4A
−1=
2−
√2 2−2
√2 4−2
√2 4−4
√2 8−4
√2
2+
√2 2+2
√2 4+2
√2 4+4
√2 8+4
√2
−1 1 −1 1 −1
−1 −3 −5 −7 −9
−2 −2 −2 −2 −2
7 cze 00:42