proszę o rozwiązanie
orbit: Przekątne równoległoboku mają długości 16 i 8 a kąt zawarty między nimi 90 stopni.Oblicz obwód
tego równoległoboku.
30 maj 20:25
Mila:
1)
Przekątne równoległoboku dzielą się na połowy.
2) Kąt między nimi ma miarę 90o⇒jest to romb.
licz z tw. Pitgorasa długość boku.
30 maj 20:38
6latek: Równoleglobok ktorego przekatne przecinaja sie pod kątem prostym jest rombem
30 maj 20:39
6latek:

Wezmy po uwage ΔASB−prostokątny
Przy odrobinie wprawy to zadanie policzysz w pamieci
L=4*c=4*
√82+42=4*
√80=4*4
√5=16
√5
√80=
√4*
√20=
√4*
√4*
√4=4
√5
30 maj 21:18
6latek: chochlik
√4*√20=√4*√4*√5 mialo byc
30 maj 21:21