Wysokosci
6latek: Mamy wzory podające wysokości trójkata w zaleznosci od jego bokow
Zaleznosci te łatwo znalezc na podstawie znanych wzorow na pole trojkata
| | 2S | | 2S | | 2S | |
*ha= |
| , hb= |
| , hc= |
| |
| | 2 | | b | | c | |
gdzie S=
√p(p−a)(p−b)(p−c) i 2p=a+b+c
Wystarczy wiec wyrazić iloczyn p(p−a)(p−b)(p−c) przez a,b i c
Mamy wtedy otrzymać zwiazki
1)
16S2=(a2+b2+c2)2−2(a4+b4+c4)
2)
16S2=4b2c2−(b2+c2−a2)2
3)
16S2=4c2a2−(c2+a2−b2)2
4)
16S2=4a2b2−(a2+b2−c2)2
Moja prośba . Jak do tego dojść . Dziękuje
30 maj 18:51
30 maj 18:56
ABC:
| | a+b+c | | b+c−a | |
to są proste rachunki , podstawiasz p= |
| , p−a= |
| i tak dalej, podnosisz |
| | 2 | | 2 | |
stronami do kwadratu i korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia
wierzę że dasz radę
30 maj 19:36
6latek: Dobrze
ABC
Juz jutro to sprobuje zrobic.
30 maj 20:19
6latek:
| | a+b+c | | a+b+c | | 2a | | b+c−a | |
p−a= |
| −a= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz chcialbym wyprowadzic wzór nr 1
Co mam zrobic?
4 cze 12:11
chichi:
S =
√p(p−a)(p−b)(p−b)
| | 1 | |
S = |
| √(a+b+c)(b+c−a)(a+c−b)(a+b−c) |
| | 4 | |
16S
2 = (a+b+c)(b+c−a)(a+c−b)[a−(c−b)]
16S
2 = [(b+c)
2−a
2] [a
2−(c−b)
2]
16S
2 = (b
2+2bc+c
2−a
2)(a
2−c
2+2bc−b
2)
16S
2 = (2bc+b
2+c
2−a
2)[2bc−(b
2+c
2−a
2)]
16S
2 = (2bc)
2 − (b
2+c
2−a
2)
2
16S2 = 4b2c2 − (b2+c2−a2)
Przypadkiem spojrzałem na 2 teraz widzę, bo tam się kolory zaczęły, ale wszystko idzie
analogicznie, spróbuj sam. W razie kłopotów pisz
4 cze 12:42
6latek: dzieki na razie
4 cze 13:01
chichi:
W zielonym zapisie zgubił się kwadrat za nawiasem
4 cze 13:36
6latek: Zrobilem tak jak napisales
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| √(a+b+c)(a+b−c)(a+c−b)(b+c−a) bo |
| *4= |
| i przed pierwiastek daje |
| | 4 | | 2 | | 16 | |
Teraz to co jest pod pierwiastkiem
(a+b+c)(a+b−c)(a+c−b)(b+c−a)
(a+b+c)(a+b−c)= a
2+2ab+b
2−c
2
(a+c−b)(b+c−a)=−a
2+2ab−b
2+c
2
(a
2+2ab+b
2−c
2)(−a
2+2ab−b
2+c
2)=−a
4−b
4−c
4+2a
2b
2+2a
2c
2+2b
2c
2=
=2a
2b
2+2a
2c
2+2b
2c
2−a
4−b
4−c
4=2a
2b
2+2a
2c
2+2b
2c
2−(a
4+b
4+c
4)
I dotad doszedlem
5 cze 11:54
6latek: Teraz
(4S)2=2a2b2+2a2c2+2b2c2−(a4+b4+c4)
5 cze 14:17