matematykaszkolna.pl
Zadanie 6latek: Nie wiem czy wstawiac to zadanie gdyz obawiam sie ze ktos(małostkowy i nie wiem czy to napisać−dobra nie) znowu zdecyduje iz sa to bzdety z podstawowki i usunie tak jak poprzednim razem Ale moze spobuje Do Filipa Zachowaj swoje uwagi na temat tego czy podstawowka czy nie dla siebie (chodzi o zadania ) Zadania ktore wstawiam pochodza z ksiazek ktorych autorami sa Bolesław Iwaszkiewicz,czy Witold Janowski czy Czesław Dytz (zadania z 1 klasy lliceum czy technikum) Starsi uzytkownicy powiedza Ci kim oni byli. Wiec wiecej pokory by sie Tobie przydało. Zadanie W trókącie rownoramiennym kąt A jest kątem przy wierzcholku trojkata rownoramiennego Z wierzcholka C wykrerslono wysokość CD względem boku AB Udowodnic że kąt A jest dwa razy większy od kąta BCD
30 maj 18:31
Saizou : rysunek <A = 180 −2(90−α) = α
30 maj 19:41
Saizou : *Chochlik <A =... =2α
30 maj 19:41
Mila: Nie przejmuj się komentarzami. Pisz zadaniaemotka
30 maj 20:00
6latek: Dobry wieczór Miluemotka Pozdrawiam Saizou Mam tak AE⊥BC CD⊥AB Jeszcze nie bardzo to rozumiem ale korzystajac z twierdzenia o rownosci kątow majacych parami ramiona odpowoednio prostopadle to ktory kąt na Twoim rysunku jest rowny kątowi ABC?
30 maj 20:36
Filip: pozdrawiam emotka
30 maj 20:50
Filip: taka sytuacja juz nie bedzie miala miejsca, przepraszam, rob swoje, strzala emotka
30 maj 20:50
Mila: rysunek1) |∡B|=|∡C|
 α 
2β+α=180⇔β=(180−α):2=90−

2 
2) x=90−β
 α 
x=90−90+

2 
 α 
x=

⇔α=2x
 2 
==========
30 maj 20:51
6latek: Dobrze Filipieemotka Milu to rozumiem Do zadania jest taka wskazowka Wykreslcie dwusieczna kąta A i skorzystajcie nastepnie z twierdzenia o kątach mających ramiona parami prostopadłe Twierdzenie jest takie Jesli dwa kąty maja ramiona odpowiednio prostopadle to te kąty sa rowne (jesli oba sa ostre lub rozwarte) Na teraz po prostu nie potrafie wskazac tych kątow (ktory z ktorym)
30 maj 21:01
Mila: E− Spodek wysokości na BC Ramię AE kąta EAC jest prostopadłe do ramienia BC kąta BCD ⇒
 1 
kąt x jest równy kątowi EAC=

α.
 2 
Z rachunku kątów też wychodzi ta równość.
30 maj 21:29
Mila: Dodatkowo |∡C|=|∡B| co i tak wiemy, bo to Δrównoramienny.
30 maj 21:33
6latek: Dziękuje Milu.
30 maj 22:10
Mila: emotka
30 maj 22:35