Zadanie
6latek: Nie wiem czy wstawiac to zadanie gdyz obawiam sie ze ktos(małostkowy i nie wiem czy to
napisać−dobra nie) znowu zdecyduje iz sa to bzdety z podstawowki i usunie tak jak poprzednim
razem
Ale moze spobuje
Do Filipa
Zachowaj swoje uwagi na temat tego czy podstawowka czy nie dla siebie (chodzi o zadania )
Zadania ktore wstawiam pochodza z ksiazek ktorych autorami sa Bolesław Iwaszkiewicz,czy Witold
Janowski czy Czesław Dytz (zadania z 1 klasy lliceum czy technikum)
Starsi uzytkownicy powiedza Ci kim oni byli.
Wiec wiecej pokory by sie Tobie przydało.
Zadanie
W trókącie rownoramiennym kąt A jest kątem przy wierzcholku trojkata rownoramiennego
Z wierzcholka C wykrerslono wysokość CD względem boku AB
Udowodnic że kąt A jest dwa razy większy od kąta BCD
30 maj 18:31
Saizou :

<A = 180 −2(90−α) = α
30 maj 19:41
Saizou : *Chochlik
<A =... =2α
30 maj 19:41
Mila:
Nie przejmuj się komentarzami. Pisz zadania
30 maj 20:00
6latek: Dobry wieczór
Milu
Pozdrawiam
Saizou
Mam tak
AE⊥BC
CD⊥AB
Jeszcze nie bardzo to rozumiem ale korzystajac z twierdzenia o rownosci kątow majacych parami
ramiona odpowoednio prostopadle to
ktory kąt na Twoim rysunku jest rowny kątowi ABC?
30 maj 20:36
Filip: pozdrawiam
30 maj 20:50
Filip: taka sytuacja juz nie bedzie miala miejsca, przepraszam, rob swoje, strzala
30 maj 20:50
Mila:

1) |∡B|=|∡C|
| | α | |
2β+α=180⇔β=(180−α):2=90− |
| |
| | 2 | |
2)
x=90−β
==========
30 maj 20:51
6latek: Dobrze
Filipie
Milu to rozumiem
Do zadania jest taka wskazowka
Wykreslcie dwusieczna kąta A i skorzystajcie nastepnie z twierdzenia o kątach mających ramiona
parami prostopadłe
Twierdzenie jest takie
Jesli dwa kąty maja ramiona odpowiednio prostopadle to te kąty sa rowne (jesli oba sa ostre lub
rozwarte)
Na teraz po prostu nie potrafie wskazac tych kątow (ktory z ktorym)
30 maj 21:01
Mila:
E− Spodek wysokości na BC
Ramię AE kąta EAC jest prostopadłe do ramienia BC kąta BCD ⇒
| | 1 | |
kąt x jest równy kątowi EAC= |
| α. |
| | 2 | |
Z rachunku kątów też wychodzi ta równość.
30 maj 21:29
Mila:
Dodatkowo |∡C|=|∡B| co i tak wiemy, bo to Δrównoramienny.
30 maj 21:33
6latek: Dziękuje Milu.
30 maj 22:10
Mila:
30 maj 22:35