Dowód planimetria, kąty alfa i beta
Kuku:

Wykaż, że pole trójkąta, którego kąty mają miary α i β wyraża się wzorem P= r
2 * (tg
α+β2 )/( tg
α2*tg
β2 )
gdzie r oznacza promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Doszłam do
tg
α2 =
ry
tg
β2 =
rz
tg
α+22 =
xr
Nie wiem czy to dobry trop, proszę o pomoc
30 maj 13:27
πesio:
| r | | r | | α+β | |
y= |
| , z= |
| , x=r*tg |
| |
| | | | | 2 | |
P
Δ= r*p =r(x+y+z)
podstawiaj dane
| α | | β | | | |
i zastosuj wzór tg( |
| + |
| )= |
| |
| 2 | | 2 | | | |
otrzymasz:
....................
| | |
P= r2 |
| = |
| | α | | β | | α | | β | | (tg |
| *tg |
| )(1−tg |
| *tg |
| ) | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
| | | α+β | |
a to już teza ....... bo |
| = tg |
| |
| | | 2 | |
===============
30 maj 13:55
πesio:

korzystałam z oznaczeń jak na tym rysunku
| γ | | α | | β | |
α+β+γ=180o ⇒ |
| =90o−( |
| + |
| ) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
30 maj 14:57
Mila:

P
Δ=p*r
p=x+y+z,
α+β+γ=180
o
1) Dla trzech kątów w Δ: α+β+γ=180
o
Prawdziwa jest równość: (zobacz, czy jest w tablicach)
| α | | β | | γ | | α | | β | | γ | |
ctg |
| + ctg |
| + ctg |
| =ctg |
| *ctg |
| *ctg |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2)
| α | | β | | γ | |
x=r*ctg |
| i y=r*ctg |
| i z=r*ctg |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
3)
α+β+γ=180
γ=180−(α+β)
γ | | α+β | | α+β | | α+β | |
| =90− |
| ⇔z=r*ctg(90− |
| )=r*tg |
| |
2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4)
| α | | β | | γ | | α | | β | | γ | |
PΔ=r*(r*ctg |
| +r*ctg |
| +r*ctg |
| )=r2*ctg |
| *ctg |
| *ctg |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| α | | β | | α+β | |
PΔ=r2*(ctg |
| *ctg |
| *tg |
| ) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Jeśli nie wzoru w tablicach, to wg wskazówki πesia.
30 maj 22:42
πesio:
I za to Cię lubię
30 maj 22:54
Mila:
Ja Ciebie bardziej
30 maj 23:12