Matematyka dyskretna, relcaje
Fatal: Mam problem z 2 zadaniami z relacji
Zad. I. Zwrotność, przeciwzwrotność, symetryczność, przeciwsymetryczność,
antysymetryczność , przechodniość, spójność. Uzasadnij które z własności mają następujące
relacje.
1: Niech X=C= zbiór liczb zespolonych, czyli x=ax+bxiy=ay+byi,itp… Określmy relację:
∀x,y∈C(xRy⟺Rx=Ry)
2:Niech X=N= zbiór liczb naturalnych Określmy relację
∀x,y∈N(xRy⟺2|x+y)
3:Niech X=R = zbiór liczb rzeczywistych. Określmy relację:
∀x,y∈R(xRy⟺|x|≠|y|)
Zad.II. Czy poniższe relace są relacjami częściowego lub liniowego porządku? –
Sprawdź !
Zbadaj istnienie elementów minimalnych, maksymalnych, elementu najmniejszego i największego.
1.Niech X = A = R x R
zbiór par uporządkowanych (współrzędne punktów na płaszczyźnie). Określmy relację:
∀(x,y)i(z,t)∊A ((x,y)R(z,t)⇔(x<z)∨(x = z ∧ y ≤ t))
2.Niech X = zbiór wszystkich podzbiorów (A, B, C…) zbioru liczb rzeczywistych,
z wyjątkiem zbioru pustego. Określmy relację ρ na tych podzbiorach:
∀A,B⊂R∖∅(A p B ⇔ A ⊆ B)
30 maj 11:35