K
Kuba: 1. Mamy 5 klocków żółtych i 5 niebieskich. Na ile sposób można ułożyć z nich wieżę o wysokości
6 klocków?
2. Na ile sposobów możemy umieścić 20 cytryn w 4 numerowanych pudełkach, jeśli w każdym pudełku
mają być conajmniej 2 cytryn.
Z góry dziękuję za pomoc.
30 maj 00:02
wredulus_pospolitus:
1) a jakie są możliwe podstawy tejże wieży ?
30 maj 00:08
Kuba: To jest cała treść zadania, wiem, ze odpowiedź to 62, ale nie wychodzi mi to w żaden sposób
30 maj 00:10
wredulus_pospolitus:
2.
x1 + x2 + x3 + x4 = 20
(x1−2) + (x2−2) + (x3−2) + (x4−2) = 20 − 4*2 = 12
y1 + y2 + y3 + y4 = 12 i kombinacje z powtórzeniami się kłaniają (podstaw do wzoru)
30 maj 00:10
Kuba: W 2 zadaniu poprawna odpowiedź to 455
30 maj 00:12
wredulus_pospolitus:
(1)
zakładamy, że wykorzystujemy tylko 6 klocków które układamy jeden na drugi i w ten sposób
uzyskujemy wspomnianą wieżę
i na piechotę:
5 vs 1 <−−− 6 możliwości (x2) = 12
| | | |
4 vs 2 <−−− | = 15 możliwości (x2) = 30 |
| | |
| | | |
3 vs 3 <−−− | = 20 możliwości (x1) = 20 |
| | |
12+30+20 = 62 możliwości
można by się kłócić, że przecież to nie są jedyne wieże (o wysokości 6 klocków) które można
ułożyć z 10 klocków ... wystarczy po prostu użyć więcej klocków i położyć je obok
30 maj 00:14
Kuba: Dzięki wielkie za pomoc
30 maj 00:18
Mila:

Klocki i wieże.
| | 6! | | 6! | | 6! | |
2* |
| +2* |
| + |
| {3!}=12+30+20=62 |
| | 5! | | 2!*4! | | 3! | |
30 maj 18:08
Mila:
| 6! | |
| miało być na końcu sumy. |
| 3!*3! | |
30 maj 20:12
kerajs:
26−2=62
30 maj 22:40
Mila:
Jak kto woli, do wyboru do koloru

Jeden wzorek zawsze ładny.
30 maj 22:44