Zbiory
Mulder: Przy jakich założeniach o zbiorach A i B zachodzą równości
A ∪ B = A ,
A ∪ B = B ,
A − B = A ,
A ∩ B = B ,
A ∩ B = A .
29 maj 21:31
πesio:
1/ B⊂A to AUB=A
2/A⊂B to AUB=B
3/ A∩B=∅ −− zbiory rozłączne to A\ B=A
4/ A⊂B to A∩B=B
29 maj 21:41
wredulus_pospolitus:
uzupełnienie;
1) B może być także równy A
2) analogicznie ... A może być także równy B.
4) także tutaj A może być równy B.
5) także tutaj B może być równy A.
29 maj 21:44
πesio:
4/ A⊂B to A∩B=A
29 maj 21:44
wredulus_pospolitus:
podsumowując ... użyć powinno się symbolu
⊆ a nie
⊂
29 maj 21:45
πesio:
Jasne, jasne ... dla równości
29 maj 21:45
πesio:
⊆ ⊆
29 maj 21:45