Zbadaj zbieżność szeregu
Werka: Zbadaj zbieżność szeregu
∑ 1/((n−1)sqrt n) (od n=1 do ∞)
oraz określ jej rodzaj.
29 maj 21:05
Mila:
Chyba nie może być od n=1, bo wtedy jest 0 w mianowniku.
29 maj 21:16
Werka: Oj mój błąd, źle przepisałam, przepraszam

Powinno być to:
∑ 1/((n−i)sqrt n) (od n=1 do
∞)
rozważane w liczbach zespolonych
29 maj 21:19
jc:
Jeśli szereg ∑|a
n| jest zbieżny, to szereg ∑a
n jest zbieżny.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
| |
| | = |
| < |
| |
| | (n−i)√n | | √n2+1 √n | | n3/2 | |
| | 1 | |
Dlatego szereg ∑ |
| jest zbieżny. |
| | (n−i)√n | |
29 maj 21:51
Werka: Dziękuję bardzo! Wszystko rozumiem
29 maj 22:48