rozklad na czynniki
azao: Jak rozlozyc na czynniki pierwsze tą liczbe : 311 − 1 ?
Moge to jeszcze spotegowac bo nie jest taka duza i tam dzielic,ale czy da sie to rozpisac jakos
wzorami skroconego mnozenia np.?
29 maj 19:17
Mila:
A po co to jest Tobie potrzebne?
29 maj 19:58
wakacje: an−1=(a−1)(an−1+an−2+...+a+1)
u nas a=3 oraz n=11, zatem:
311−1=(3−1)(311−1+311−2+...+3+1)=
=2*(310+39+38+37+36+35+34+33+32+3+1)=
=2*[36(1+3+9+27+81)+3(1+3+9+27+81)+1]=
=2*[36(1+3+32+33+34)+3(1+3+32+33+34+35)+1]=
=2*[3*(1+3+32+33+34)[35+1]+1]=
=2*[3*112*(35+1)+1]=
=2*(3*112*245+1)=2*(3*112*72*5+1)=...
ja doszedłem jedynie do czegoś takiego, w ten sposób bym coś kombinował
szczerze dalej nie mam pomysłu, może ktoś poprowadzi
29 maj 19:59
Mariusz:
Wakacje , spróbuj tak pogrupować czynnik
310+39+38+37+36+35+34+33+32+3+1
aby jednym z jego czynników był
33−3−1
30 maj 17:15
Mariusz:
x7+x6+2x5+3x4+4x3+6x2+8x+11
x10+x9+x8+x7+x6+x5+x4+x3+x2+x+1:(x3−x−1)
−(x10−x8−x7)
x9+2x8+2x7
−(x9−x7−x6)
2x8+3x7+2x6
−(2x8−2x6−2x5)
3x7+4x6+3x5
−(3x7−3x5−3x4)
4x6+6x5+4x4
−(4x6−4x4−4x3)
6x5+8x4+5x3
−(6x5 − 6x3−6x2)
8x4+11x3+7x2
−(8x4−8x2−8x)
11x3+15x2+9x+1
−(11x3−11x−11)
15x2+20x+12
=(37+36+2*35+3*34+4*33+6*32+8*3+11)(33−3−1)+(15*32+20*3+12)
=(37+36+2*35+3*34+4*33+6*32+8*3+11)(33−3−1)+()
5*(33−3−1)=15*32−5*3−5
5*(33−3−1)+25*3+17=15*32+20*3+12
5*(33−3−1)+3*(33−3−1)+6+17=15*32+20*3+12
5*(33−3−1)+3*(33−3−1)+(33−3−1)=15*32+20*3+12
9*(33−3−1)=15*32+20*3+12
=(37+36+2*35+3*34+4*33+6*32+8*3+11)(33−3−1)+9(33−3−1)
=(37+36+2*35+3*34+4*33+6*32+8*3+20)(33−3−1)
30 maj 17:56
Mila:
311−1=2*23*3851
30 maj 20:14