Statystyka opisowa - indeks fishera.
Nieznajomy_23: Mam problem z następującym zadaniem:
Na podstawie poniższych danych ocenić, w jakim stopniu (o ile procent) w maju na
zmianę wartości akcji trzech spółek zakupionych przez pewnego inwestora w lutym
miały wpływ zmiany cen (w zł).
Spółka Ilość akcji Cena akcji
luty maj luty maj
A 1000 1500 100 110
B 1000 500 40 40
C 1000 700 10 8
Uzyskałem następujące wyniki:
Indeks cen Laspeyresa − 105,33%
Indeks cen Paaschego − 107,68%
Indeks cen Fischera = √1,0533 * 1,0768 = 1,0650 = 106,50%, czyli ceny wzrosły o 6,50%.
29 maj 16:00