analiza
Karol: Kilka pytań z analizy matematycznej

1. Czy każdy ciąg zbieżny posiada conajmniej 2 punkty skupienia?
2. jesli f'(x
0) =0 i f''(x
0) = 1 to f ma min. lokalne w x
0 ?
3. jeśli f'(x
0)=0, to f ma ekstremum lokalne w x
0?
4. Czy jeśli ciąg a
n jest zbieżny, to szereg (−1)
n+1 *a
n tez jest zbiezny?
29 maj 15:15
I'm back:
1) absolutnie nie

2) tak
3) niekoniecznie (może być punkt przegięcia)
4) niekoniecznie, niech a
n = (−1)
n+1 * (1/n)
29 maj 16:22
Karol: Dzięki!
29 maj 16:51
Karol: Miałbym jeszcze parę pytań do których odpowiedzi mam wątpliwość :
5 ) Każdy ciąg liczb rzeczywistych spełnia warunek ∀ε>0 ∃n0∊ℕ ∀n,m∊ℕ |am−an| < ε
6) Jeśli ciąg xn jest ciągiem ograniczonym, to czy jego granica dolna jest [P[kresem
dolnym]] zbioru punktów skupienia xn?
7 ) 6) Jeśli ciąg xn jest ciągiem ograniczonym, to czy jego granica górna jest
elementem największym zbioru punktów skupienia xn?
29 maj 20:38
Karol: 8 ) Czy jeśli dla funkcji ciągłej z liczb rzeczywistych do liczb rzeczywistych mamy limx→a
f(x) = +∞, to prosta y=a jest asymptotą poziomą tej funkcji?
29 maj 20:42
Karol: 9 ) czy jeśli istnieje ciągła funkcja ℛ→ℛ dla dowolnych x<y , to istnieje c ∊[f(x),f(y)] i
takie d ∊ [x,y], że f(d)=c?
29 maj 20:51
wredulus_pospolitus:
5) każdy ciąg
ZBIEŻNY spełnia tenże warunek ... tenże warunek to nic innego jak Definicja
Cauchy'ego zbieżności ciągu
z oczywistych względów −−− ciąg który nie jest zbieżny nie będzie spełniał tegoż warunku
6) co to znaczy 'dolna granica'

7) analogiczne pytanie
29 maj 21:50
wredulus_pospolitus:
8) jak już to x = a by mogła być asymptotą
9) tak jest to ogólniejsza wersja twierdzenia Darboux <−−− zapoznaj się z nim
29 maj 21:54
wredulus_pospolitus:
jeszcze wrócę do (4)
to, że ciąg jest zbieżny (ale nie wiemy do czego) to za mało aby szereg (−1)n+1 mógł być
zbieżny:
niech an = 1 .... szereg (z oczywistych względów) nie jest zbieżny
29 maj 21:56
Karol: granice górną rozumiem jako limn→∞sup xn i dolną analogicznie jako limn→∞inf xn
29 maj 22:16
Karol: największy punkt skupienia ciągu i odwrotnie
29 maj 22:25
wredulus_pospolitus:
to wtedy oczywiście nie ... kres górny nie musi być równy górnej granicy
np.
A = {x
n}
n=1 ∞
sup(A) = x
1 = 2
lim
n−>∞ sup(
xn) = 1
"łopatologicznie"
kres górny ciągu −−− to najmniejsza liczba która jest nie mniejsza od jakiegokolwiek wyrazu
ciągu
granica górna −−− to największa liczba, dla której możliwe jest wybranie podciągu zbieżnego
29 maj 22:32
wredulus_pospolitus:
dla każdego ciągu malejącego mamy:
x1 −−−− kres górny
g (granica ciągu) = jedyny punkt skupienia −−−−> granica górna (ale i dolna ... oraz kres
dolny)
29 maj 22:33
wredulus_pospolitus:
malejącego, zbieżnego
29 maj 22:33
Karol: Czyli jak dobrze rozumiem , dla 6) odpowiedź to "nie", a dla 7) to "tak"? Bardzo dziękuję za
obszerne wyjaśnienie
29 maj 22:53
wredulus_pospolitus:
nie ... ani jedno ani drugie NIE MUSI być prawdą
dla podanego przykładu jeden podpunkt był prawidziwy.
ale już dla
an = (−1)n(1/n) żaden nie będzie prawdziwy
29 maj 23:23