Obliczyć całki krzywoliniowe skierowane
Aisser: Obliczyć całki krzywoliniowe skierowane
Witam mam problem z takim przykładem:
∫(3,0)−2,−1 (x4+4xy3)dx + (6x2y2−5y4)dy
Całka jest niezależna od drogi całkowania bo wychodzi różniczka zupełna i funkcje są ciągłe.
Natomiast w dalszych obliczeniach robi mi się mentlik i wychodzą w pewnym momencie logarytmy
naturalne.
Wynik podany to 62
Z góry dziękuję za pomoc
29 maj 14:36
Mariusz:
5y=x−3
t∊(0;1)
y=t−1
x=5y+3
t∊(0;1)
y=t−1
x=5t−2
Skoro jest niezależna od drogi całkowania to
całkując po prostej przechodzącej przez te dwa punkty powinieneś otrzymać
∫
01((5t−2)
4+4(5t−2)(t−1)
3)5dt+(6(5t−2)
2(t−1)
2−5(t−1)
4)dt
29 maj 16:00