obszar normalny
Łukasz:

Mam do obliczenia pole danego obszaru
∫∫x
2ydydx z D: y=
√x y=1/x, x=2, x=1
Mój wynik to 11/8
Czy jakaś dobra dusza mogłaby sprawdzić, czy mój tok rozumowania jest dobry, co za tym idzie
wynik też.
Z góry dziękuję!
29 maj 00:33
wredulus_pospolitus:
jest ok
29 maj 01:08
Mariusz:
"Mam do obliczenia pole danego obszaru"
To zastanów się co liczysz , no i przypomnij sobie jaka jest interpretacja całki podwójnej
29 maj 02:42
an: Przecież bez całki oznaczonej, na "oko" widać, że to jest "ciutkę" większe 0,47,
@wredulus czy to żart, czy
29 maj 09:52
Filip:
an, a to ZOBACZYLES/AS z RYSUNKU autora KEK?
29 maj 09:59
Mariusz:
@an Artur sprawdzał po prostu tylko czy on całkę podwójną poprawnie policzył
nie zwracając uwagi na to co Łukasz ma policzyć
Ta ja proponowałbym pole liczyć całką pojedynczą ale jeśli upiera się na
całkę podwójną to powinien całkować jedynkę
Z drugiej jednak strony x2y mogłoby być jakobianem pewnego przekształcenia
tylko jakie to mogło być przekształcenie i jak zmieniały się oryginalne zmienne
Gdybyśmy to wiedzieli to wiedzielibyśmy jakiego obszaru pole liczymy
29 maj 12:42
Mariusz:
@an ja uzyskałem wynik 1 − 0.47...
( Jak ty to pole liczyłaś(eś) )
29 maj 13:05
Mila:

∫∫x
2ydydx z D: y=√x y=1/x, x=2, x=1
| | x2 | |
1∫2[y=1/x∫√x(x2y)dy] dx=1∫2 |
| [y2]1/x√x dx= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| 1∫2x2*(x− |
| ) dx= |
| 1∫2(x3−1) dx= |
| | 2 | | x2 | | 2 | |
Jednak to nie jest pole obszaru.
Pole obszaru licz tak jak pisze
Mariusz.
29 maj 16:44
Łukasz: Widzę, że wzburzyłem sporą dyskusję. Nie wiem sam do końca co miałem policzyć, możecie mi
napisać jak wiecie. W zadaniu chodziło o to, że jest podana całka podwójna w zakresie D, a D
jest wyznaczone przez wykresy danych funkcji. Na wykładzie mówiono na to obliczanie obszaru
normalnego. Ja chciałem upewnić się, czy to co obliczyłem jest poprawne. Ale po obliczeniach
osoby wyżej, widzę że zrobiłem to identycznie.
29 maj 17:32
Łukasz: ale rzeczywiście nie jest to na pewno pole obszaru.
29 maj 17:44
Mila:
1)
No i dobrze zrobiłeś. Podany obszar jest normalny względem OX.
2) Obliczyłeś całkę podwójną gdzie obszar całkowania to D.
3)
Gdyby trzeba było obliczyć pole tego obszaru ( D) to liczyłbyś całką pojedynczą
( może zrób to)
albo całką podwójną taką:
S= ∫ ∫ dydx
D
oblicz to pole na dwa sposoby.
29 maj 17:47
Łukasz: Dziękuję!
29 maj 17:50
an:

Do @Mariusz ja tu tylko chciałem powiedzieć, że pole tego czerwonego trójkąta policzone
w pamięci ≈0,47 jest nieco mniejsze od pola liczonego obszaru i PAN student powinien
to zauważyć, czyli wiedzieć, ze podana odpowiedź jest zła.
30 maj 00:17
daras: PAN student? =Łukasz17:32, do końca sam nie wie co miał policzyć: więc napisał do wrózki
30 maj 09:48
daras: D ≈ 0,53
30 maj 10:20
wredulus_pospolitus:
Pan student miał do obliczenia całkę z f(x,y) = x2*y po obszarze D.
Jednak Pan student nie wiedział co tak naprawdę ma policzyć (jak to napisać), więc błędnie
napisał, że chodzi o policzenie pola obszaru D.
Jednak obliczenia wykonał dla policzenia objętości f(x,y) na obszarze D (bo tego chciał od
niego prowadzący).
30 maj 11:14
Mila:
30 maj 16:40
daras: najważniejsze, ze tutejsi pomagacze wiedzieli o co chodzi i teraz student może zaprezentować
"swoją" pracę dalej
30 maj 18:12
Mila:
Przecież policzył. Ja liczyłam i pisałam, bo w pamięci nie zdołałam.
30 maj 18:20