Całka podwójna - objętość
Tommy: Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
x2+y2+z2=4 i x2+y2=2
Wiem, że jest to kula przez którą przechodzi walec, ale nie wiem w jaki sposób powinienem
wyznaczyć obszar całkowania
28 maj 14:08
Tommy: Czy obszar całkowania to D: x2+y2≤2, a po przejściu na współrzędne biegunowe 0≤r≤√2 i 0≤α≤2π
?
28 maj 14:13
wredulus_pospolitus:
przecież ten walec pokazuje Ci jak 'przecina' sferę, ewentualnie możesz policzyć (tylko nie
wiem po co Ci to):
x2 + y2 = 4−z2 i x2 + y2 = 2 −−−> 4−z2 = 2 −−−> z2 = 2 −−−> z = ± √2
i z tego otrzymujemy x2 +y2 = 2 i (to co już mielimy) x2 + y2 = 2
28 maj 14:15
Tommy: A w jaki sposób powinien zapisać teraz wyrażenie w całce ? ∫∫D √4−x2−y2dxdy ?
28 maj 14:17
wredulus_pospolitus:
jeżeli tak zapisujesz to *2 jeszcze w końcu dla części z<0 także objętość liczyć zechciałbyś,
prawda ?!
28 maj 15:26