Soffi: jak obliczyc wartosc tej funkcji : (2/4x-2) + 3
2
----- + 3
4x-2
21 lis 12:09
karloz: skoro to jest funkcja, to wartość musisz policzyć w jakimś konkretnym punkcie. Jedyny, w
którym nie możesz to x = 2 bo tam masz 0 w mianowniku.
21 lis 12:47
kasia: df. ≠1/2
2
----- + 3 = 0
4x+2
2+3(4x+2)
------------ = 0
4x + 2
2+12x+6
---------- = 0
4x+2
8+ 12x
-------- = 0
4x+ 2
(12x+8)(4x+2)=0
12x+8=0 lub 4x+2= 0 nie należy do df.
12x=-8 /:12
x= -2/3
21 lis 13:49
Soffi: czyli to zapisac Df ∈ R - {-1/2 , -2/3 } ?
A i dzieki za pomoc
21 lis 14:53
karloz: a ja znowu z ta dwójka jako miejsce zerowe 4x - 2

rajuuuu
21 lis 15:38