Współrzędne wektora V w bazie
y: Wyznacz współrzędne wektora v w pewnej bazie przestrzeni liniowej V
a) V = {[x, y, z, t ] : x − 2y + 3z + t = 3x − 5y + 4z + 4t=0}, v = [5, 7, 2, 3 ]
b) V = { [x, y, z, t, u ]: x – y + z – t + u = x – y + z – t − u = 0 }, v=[1, 4, 4, 1, 0 ]
Dobra jestem głąbem i nie kumam tych zadań z bazami itp.
| | ⎧ | x−2y+3z+t=3x−5y+4z+4t | |
| W pierwszym | ⎨ | x−2y+3z+t=0 |
|
| | ⎩ | 3x−5y+4z+4t=0 | |
W pierwszym wierszu przewalam wszystko na lewo i porównuję do 0, i dalej co? Wyznaczyć jakiś i
x i y?
Nie wiem właśnie na jakiej podstawie się wybiera co wyznaczyć. Wytłumaczy ktoś?
28 maj 13:17
y: Siedzę nad tym kolejną godzinę i nic, Ktoś podpowie jak to się robi? Wiem jak wyznaczyć
współrzędne gdy mam wektory więc tak naprawdę potrzebuję pomocy z wyznaczeniem tych wektorów z
tych przestrzeni V.
28 maj 17:28
HGH: chyba tutaj bedzie chodzilo o przedstawienie wektora [5, 7, 2, 3 ] jako kombinacji liniowej
wektorów:
[1,−2,3,1] i [3,−5,4,4]
28 maj 18:50
Fałszywy 6-latek: k...a jak ci asystenci teraz tłumaczą że nikt nic nie czai ?
gdy masz układ dwóch równań z czterema niewiadomymi to wybierasz sobie jakiś wyznacznik 2x2
niezerowy
i resztę niewiadomych na drugą stronę jako parametry (te co nie wchodzą w skład wyznacznika)
i potem z parametryzacji odczytasz współrzędne wektorów bazowych
28 maj 19:04
chichi:
Na zajęciach połowa śpi, a ze zbiorów i podręczników to mam wrażenie, że nikt już nie
korzysta.. Przecież tam tłumaczą takie rzeczy
28 maj 19:14
y: Nie po prostu ja nie ogarniam tego. Ale zawsze nie ogarniałem z matematyki.
Czyli w A)
x= 2y−−3z−t
6y−9z−3t−5y+3z+3t=0
y−6z+t=0
y=6z−t
x=2(6z−t)−3z−t
x=12z−2T−3z−4
x=−9z−3t
Dobrze myślę? (wszelkie błędy obliczeniowe itp. proszę pominąć piszę na telefonie z pracy)
28 maj 19:37
y: Poprawiam
x=7z−3t
7=5z−t
I co dalej?
28 maj 19:56
y: x=7z−3t
y=5z−t
x y z t
|1 0 −7 3| [ ]T |1 0 0 0|5| 5*k1 |5 0 0 0| 72*k3
|0 1 −5 1| |0 1 0 0|7| 7*k2 |0 7 0 0| −19*k4
|0 0 1 0| |−7 −5 1 0|2| |−35 −35 1 0|
|0 0 0 0| |3 1 0 1|3| |15 7 0 1|
|5 0 0 0|
|0 7 0 0|
|−35 −35 1 0|
|15 7 0 0|
Wektor v w przestrzeni V to:
5*[1,0,−7,3], 7*[0,1,−5,1], 72*[0,0,1,0], −19*[0,0,0,1]
Dobrze?
28 maj 21:14
y: nie dopisałem paru rzeczy
x=7z−3t
y=5z−t
x y z t
|1 0 −7 3| [ ]T |1 0 0 0|5| 5*k1 |5 0 0 0 |5| 72*k3
|0 1 −5 1| |0 1 0 0|7| 7*k2 |0 7 0 0 |7| −19*k4
|0 0 1 0| |−7 −5 1 0|2| |−35 −35 1 0 |2|
|0 0 0 0| |3 1 0 1|3| |15 7 0 1| 3|
|5 0 0 0|
|0 7 0 0|
|−35 −35 72 0|
|15 7 0 −19|
Wektor v w przestrzeni V to:
5*[1,0,−7,3], 7*[0,1,−5,1], 72*[0,0,1,0], −19*[0,0,0,1]
Dobrze?
28 maj 23:14