figura
tamra: Z tych samych trójkątów równoramiennych, których kąt naprzeciw podstawy wynosi 45
o, a ramie ma
długość 1 , ułożono figurę jak na rysunku. Oblicz odległość między punktami A i B
.
https://zapodaj.net/images/9e8dde9d99f83.png
28 maj 12:32
wredulus_pospolitus:

jakbyśmy 'dociągnęli' trójkątami tę kratownicę na dole to o wiele łatwiej moglibyśmy zauważyć,
że
A i B są wierzchołkami 8kąta foremnego
zauważ, że każdy kąt
niebieski będzie równy α = 360 − 2*45
o − 2*β =
= 360
o − 90
o − (180
o − 45
o) = 135
o
oraz mamy krawędź równą 1
z tego wykazujemy (rysunek jest tylko pomocą) że A i B są wierzchołkami 8−mio kąta foremnego.
28 maj 13:03
a7: to ramię a nie podstawa jest równa 1
28 maj 14:50
wredulus_pospolitus:
no to podstawę sobie wyznaczy z tw. cosinusów
28 maj 16:06
an:

Jak widać obliczenie sprowadza się do1+1=
28 maj 19:06