dziedzina
x: √−x2+2x+3 =/= 0
Witam mam problem z wyznaczenim dziedziny tutaj cale to wyrazenie znajduje sie w mianowniku.
Jak sb poradzić?
28 maj 08:14
x: Wiem, ze p{−x2+2x+3 =/=
oraz −x2+2x+3>.0
Problem mam z tą 1 nierównością
28 maj 08:18
x: √−x2+2x+3 =/= 0
28 maj 08:18
Filip:
prosze Pana, skoro CALE wyrazenie znajduje sie w MIANOWNIKU, to −x2 + 2x + 3 > 0
28 maj 08:26
x: Tak. Całe to wyrazenie znajduje się w mianowniku. Zatem, cały mianownik z tego co mi wiadomo
(oczywiscie moge się mylić) musi być różny od 0 a wyrazenie pod pierwiastkiem wieksze lub rowne
zero
Stad te 2 założenia. Ale niestety nie wiem jak sobie poradzić kiedy ten pierwiastek nie moze
być równy 0
28 maj 08:43
wredulus_pospolitus:
−x
2 + 2x + 3 = − ( x
2 − 2x − 3) = −(x−3)(x+1)
−(x−3)(x+1) > 0 −−−> x ∊ .....
28 maj 09:48
getin:
Jeśli coś:
− po pierwsze ma być większe lub równe zero, czyli ≥ 0
− po drugie, ma być różne od zera, czyli =/= 0
to ogólnie to coś musi być większe niż zero czyli > 0.
Czyli oba założenia =/=0 i ≥0 możesz zastąpić jednym prostszym czyli >0.
−x2+2x+3 > 0 taką nierówność rozwiązujesz
−x2+2x+3 > 0 |:(−1)
x2−2x−3 < 0
x2−2x+1 − 4 < 0
(x−1)2 − 4 < 0
(x−1)2 < 4 | √
|x−1| < 2
x−1 < 2 i x−1 > −2
x<3 i x>−1
x∊(−1; 3)
28 maj 09:50
x: Dizkeuje bardzo . A co w przypadku kiedy byłoby takie zadanie że trzeba było wyliczyć ta
nierówność z pierwiastkiem? Jak sb poradzić?
28 maj 12:43
wredulus_pospolitus:
Co ? A możesz wyjaśnić o co Ci chodzi
28 maj 12:47
x: Tak, jak sobie poradzić z czymś takim:
√−x2+2x+3 =/= 0
28 maj 20:06
wredulus_pospolitus:
zauważ, że √to co być tutaj ≠ 0 ⇔ to co być tutaj > 0
tylko i wyłącznie
28 maj 21:40