Znajdź pierwiastek trzykrotny dla wielomianu z parametrem
Null: Treść zadania:
Dany jest wielomian W(x) = (2x − k) * [(k + 3)x2 − 4x + k], gdzie k ≠ −3.
Wyznacz wartość k tak, aby wielomian W(x) miał pierwiastek trzykrotny. Jaki to pierwiastek?
Jak to rozwiązać?
27 maj 21:52
wredulus_pospolitus:
skoro pierwiastek ma być TRZYKROTNY, a już widzimy od razu jaki to będzie pierwiastek −−− masz
przecież (2x−k) więc pierwiastek to x = k/2
więc W(x) = a(x − k/2)3 gdzie 'a' to stała wymnażasz i wyznaczasz ile musi być równe 'a' i
'k' żeby to się 'trzymało kupy'
27 maj 21:56
chichi:
Inny sposób:
Jeśli ma być 2 krotnym, to trójmian kwadratowy w nawiasie musi posiadać jeden pierwiastek
dwukrotny, zatem Δ=0, stąd otrzymasz zapewne dwie wartości k i sprawdź co się dla nich dzieje
27 maj 21:59
chichi:
Jeśli ma być 3 krotnym*
27 maj 22:00
wakacje: | | k | |
z tej postaci jesteśmy od razu w stanie odczytać o jaki pierwiastek chodzi, jest to x= |
| |
| | 2 | |
| | k | |
aby wielomian W(x) miał pierwiastek trzykrotny (x= |
| ), to równanie (k+3)x2−4x+k=0 musi |
| | 2 | |
| | k | |
mieć jedno rozwiązanie (Δ=0, wtedy pierwiastek dwukrotny), również x= |
| |
| | 2 | |
nadajemy odpowiednie warunki:
1
o k+3≠0
2
o Δ=0
| | k | |
3o f( |
| )=0, gdzie f(x)=(k+3)x2−4x+k |
| | 2 | |
z pierwszego warunku: k∊R\{−3}
z drugiego warunku:
Δ=16−4k(k+3)=−4k
2−12k+16=−4(k+4)(k−1)
Δ=0 ⇔ k∊{−4,1}
z trzeciego warunku:
| | k | | k2 | | k | | k2(k+3)−4k | | k(k+4)(k−1) | |
f( |
| )=(k+3) |
| −4 |
| +k= |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
bierzemy część wspólną
k∊R\{−3} ∧ k∊{−4,1} ∧ k∊{−4,0,1}
k∊{−4,1}
27 maj 22:06
wredulus_pospolitus:
@wakacje −−− ale po co sobie komplikować sytuację

skoro (k+3)x
2 − 4x + k = a(x − k/2)
2
| | ak2 | |
a(x− k/2)2 = ax2 − akx + |
| = (k+3)x2 − 4x + k |
| | 4 | |
stąd:
k+3 = a
4 = a*k = (k+3)*k −−−> k
2 + 3k − 4 = 0 −−−> (k+4)(k−1) = 0
| | ak2 | |
i ewentualnie dla sprawdzenia: k = |
| −−> ak2 = 4k −−> ak = 4 czyli równanie powyżej |
| | 4 | |
27 maj 22:12
chichi:
f(x)=(k+3)x2−4x+k
Δ=0 ⇔ (−4)2−4(k+3)k=0 ⇒ k=−4 ∨ k=1
Dla k=−4: (2x+4)(−x2−4x−4)=−2(x+2)3 − OK
Dla k=1: (2x−1)(4x2−4x+1)=(2x−1)3 − OK
27 maj 22:16
Null: Dzięki, pomogły mi zwłaszcza dwie pierwsze odpowiedzi.
28 maj 18:48