Całka podwójna - objętość
Tommy: Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
x2+y2=z2, x2+y2=6−z
Czy mógłby mi ktoś pokazać jak obliczyć to przy pomocy całki podwójnej ?
Dziękuję bardzo
27 maj 21:36
wredulus_pospolitus:
Pytanie wstępne:
czy wiesz jakie figury reprezentują te wzoru
27 maj 21:48
Tommy: Wydaje mi się, że w obu przypadkach są to paraboloidy, przy czym x2+y2=z2 jest chyba
symetryczna względem płaszczyzny OxOy
27 maj 21:51
wredulus_pospolitus:
x+y2 = z2 −−−− dwa stożki symetryczne względem (0,0,0)
27 maj 21:52
wredulus_pospolitus:
Krok 1:
Wyznaczasz obszar przecięcia się figur (z tego wyłuskasz obszar całkowania)
Krok 2:
Zauważasz, że jest to okrąg
Krok 3:
Stosujesz więc współrzędne ......

Krok 4
∫∫
D (6 − x
2 − y
2) −
√x2 + y2 dxdy = ....
dlaczego

bo paraboloida sferyczna jest 'powyżej' stożka
27 maj 21:55
Tommy: Właśnie największy problem mam z wyznaczeniem obszaru całkowania. Zamianę na współrzędne
biegunowe i kolejne kroki rozumiem bez problemu ale to pierwsze sprawia mi największą trudność
i nie wiem jak to zrobić
27 maj 21:58
wredulus_pospolitus:
x2 + y2 = z2 ; x2 + y2 = 6−z −−−> z2 = 6−z −−> z2 + z − 6 = 0 −−−> (z+3)(z−2) =
0
zakładając, że chodzi o obszar dla z≥0 to mamy z=2 stąd: 'przecięcie' to okrąg x2 + y2 = 4
stąd obszar D: x2 + y2 ≤ 4
27 maj 22:05
Tommy: Teraz już chyba wiem, o co chodzi.
Dziękuję bardzo
27 maj 22:06
wredulus_pospolitus:

czyli
zielony obszar ... ale równie dobrze można policzyć
fioletowy obszar
27 maj 22:07
wredulus_pospolitus:
zapewne układającemu zadanie chodziło o pierwszy (zielony) obszar tylko zapomniał dodać,
że z≥0
27 maj 22:08