funkcja prawdopodobieństwa
myszołów: Zorganizowano następującą grę. Rzucamy dwiema kośćmi. Jeśli suma oczek jest
mniejsza niż 8, to tracimy 2𝑧ł, jeśli wypadło więcej niż 7, ale mniej niż 11 oczek to
wygrywamy 1𝑧ł, a każdym innym przypadku wygrywamy 8 𝑧ł. Niech 𝑋 oznacza wygraną.
Znaleźć funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej 𝑋, jej wartość oczekiwaną i
odchylenie standardowe.
27 maj 20:52
wredulus_pospolitus:
'Łopatologicznie"
X −−− zm. losowa reprezentująca kwotę wygraną w grze
| | ile | |
P(X = −2) = |
|  (ile jest sytuacja, że suma oczek jest mniejsza od 8) |
| | 36 | |
EX = −2*(P(X=−2)) + 1*(P(X=1)) + 8*(P(X=8)) = ... podstaw co wcześnie wyliczyłeś/−aś
E(X
2) = (−2)
2*(P(X=−2)) + 1
2*(P(X=1)) + 8
2*(P(X=8)) = ...
I podstawiasz do wzoru na wariancję, a z niej wyznaczasz odchylenie standardowe
27 maj 21:05
myszołów: dziękuję!
27 maj 21:14