Zrozumienie kombinatoryki
Perpetua: Mam zadanie:
W urnie jest 5 kul białych, 4 czarne i 6 zielonych. Losujemy trzy kule. Ile jest możliwych
wyników losowania jeśli każda z wylosowanych kul musi być innego koloru?
Rozwiązaniem wg książki jest 120, więc ewidentnie powinnam zrobić tutaj kombinację, czego nie
rozumiem. Wg mnie wynik losowania jest tylko jeden − kule nie są ponumerowane, więc zakładam
że każda kula tego samego koloru jest identyczna. Więc ile jest sposobów żeby wylosować białą
kulę ze zbioru identycznych kul białych? Jest jeden sposób! (na ile sposobów możemy wybrać
literę A z multizbioru liter {A,A,A,A}? na jeden czy na 4? jeśli na 4 to skąd mamy odróżnić
którą literę wylosowaliśmy?) Wiem, wiem, pewnie się mylę, ale błagam, niech mi to ktoś po
ludzku i logicznie wytłumaczy − gdzie w tym zadaniu jest indykator tego że powinnam zrobić
kombinację?
27 maj 20:28
wredulus_pospolitus:
w zamyśle autora zadania, kule są ponumerowane
27 maj 20:39
27 maj 20:40
Perpetua: @wreduluspospolitus
Czyli ogólnie powinnam się domyśleć co autor miał na myśli? Cholera, dlatego nienawidzę
kombinatoryki
27 maj 20:41
Perpetua: @janek191
Tak, wiem że tak się robi kombinację, natomiast nie wiem czemu się robi kombinację
27 maj 20:42
wredulus_pospolitus:
@Perpetua ... niestety, ale zadanie zostało źle ułożone ... nic na to nie poradzimy.
Zadanie z książki czy od nauczyciela?
27 maj 20:44
Perpetua: z książki, Matematyka, zakres rozszerzony, Marcin Kurczab, Elżbieta Kurczab, Elżbieta Świda
27 maj 21:03