excel, rozkład poissona
black1bliar20: Excel. Rozkład Poissona. X ∼ Pois(2). Obliczyć: P(X = 5), P(X < 5), P(X > 1), P(2 < X < 7), P(2
≤ X ≤ 7). Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś to policzyć lub ewentualnie pokazać jakich komend
użył do policzenia tego?
27 maj 19:27
wredulus_pospolitus:
a chociaż chwileczkę spędziłeś na poszukiwaniań funkcji w excelu?
jest dosłownie JEDNA funkcja która Ciebie interesuje i nazywa się "rozkład.poisson"
dla wskazanego rozkładu:
ROZKŁAD.POISSON(a;2

RAWDA) oznacza P(X ≤ a)
ROZKŁAD.POISSON(a;2;FAŁSZ) oznacza P(X = a)
kombinuj jak z tego 'wyłuskać' to co masz obliczyć (podpowiedź ... trza będzie dodawać /
odejmować różne wersje tejże funkcji w celu uzyskania tego co chcesz)
27 maj 19:38
wredulus_pospolitus:
ROZKŁAD.POISSON(a;2; PRAWDA) tam jest (ehhh te emotki)
druga sprawa ... czy poświęciłeś chociaż 30 sekund na wpisanie do wujka google hasła: "rozkład
poissona kalkulator"

Nie

To wpisz ... ułatwi Ci to sprwdzenie czy to co robisz w excelu
daje poprawny wynik (takie wiesz ... sprawdzenie tego co się robi)
27 maj 19:39
black1bliar20: Poświęciłam temu sporo czasu, nie jestem jednak pewna swoich wyników. Oto one:
P(X=5)→0,036089409
P(X<5)→0,947346983
P(X>1)→0,729329434
P(2<X7)→ tutaj nie wiem jak to policzyć

P(2≤X≥7)→0,592897431
27 maj 21:06
wredulus_pospolitus:
coś z niawiasami nie tak w ostatnim
27 maj 21:08
wredulus_pospolitus:
a) ok
b) ok
c) zauważ, że: P(X>1) = 1 − P(X ≤ 1)
27 maj 21:09
wredulus_pospolitus:
d) P(2 < X < 7) = P(X≤7) − P(X=7) − P(X≤2)
e) ok
27 maj 21:11
wredulus_pospolitus:
w (c) sprawdź formułę ... policzyłaś 1 − P(X=1)
27 maj 21:18