Zadanie z %
Michail: Czarek zainwestował na giełdzie 1000 zł w kryptowalute. Zarówno przy zakupie jak i sprzedaży
musi zapłacić 7% wartości jako opłata transakcyjną. Biorąc pod uwagę obowiązujące opłaty
A) jaka musi być % różnica w cenie zakupu i sprzedaży aby czarek zarobił 20%?
B) Jak różnica % musi być w cenie zakupy i sprzedaży aby opłacało się kupić i sprzedać a
następnie odkupić po niższej cenie aby ponownie sprzedać po wyższej?
27 maj 18:51
wredulus_pospolitus:
(a)
930*(1 + x%)*0.93 = 1200 <−−− rozwiązujesz
(b) możesz 'łopatologicznie' wyjaśnić o jaki mechanizm tutaj chodzi ?
27 maj 19:02
Michail: A) wyszło mi 38,78%
B) Chodzi o to że najpierw kupił, cena poszła do góry więc sprzedał, a następnie za te same
pieniądze chce kupić gdy cena spadnie aby ponownie odsprzedać gdy wzrośnie, tzn dwa razy kupi
i dwa razy sprzeda
27 maj 19:18
wredulus_pospolitus:
kupuje ... cena do góry ... sprzedaj ... później cena spada do wyjściowej i znowu kupuje ...
rośnie do tej samej i sprzedaje
27 maj 19:28
wredulus_pospolitus:
widzę trochę pozaokrąglałeś w (a) (nieładnie)
| | 1,2 | |
x% = |
| − 1 ≈ 38,744 |
| | 0,932 | |
27 maj 19:42
wredulus_pospolitus:
% oczywiście
27 maj 19:43
Michail: B) Chodzi o całkowitą różnice w cenie, nie koniecznie gdy cena wzrośnie do początkowej
27 maj 19:52
Michail: I czy jeśli po pierwszym cyklu : kupi, sprzeda różnica w cenie 40% a później kupi, sprzeda
różnica w cenie 60% to jest tak samo gdyby np kupił, sprzedał różnica w cenie 20% a w kolejnym
80%?
40%+60%=100% == 20%+80%
27 maj 19:55
getin:
Co do problemu w B)
0,93*(1+x%)*0,93 = 1000
co daje różnicę w cenie ok. 15,6%
Gdy będzie widział zysk 15,6% to sprzedając walutę z takim zyskiem, wyjdzie na zero
Gdy będzie miał zysk mniejszy niż 15,6% to nie wyrobi nawet na opłaty i zakończy inwestycję
stratą
co do sytuacji z godz. 19:55. Nie, to tak nie działa mimo że % się zgadzają w obu sytuacjach
27 maj 20:38
wredulus_pospolitus:
@Michał −−− odpowiadając na Twoje pytanie odnośnie tego czy to będzie bez różnicy −−−> NIE

40% i 60%:
930*1.4*0.93 *0.93*1.6*0.93 = 1.4*1.6*1000*0.93
4 = 2'240*0.93
4
20% i 80%:
930*1.2*0.93 *0.93*1.8*0.93 = 1.2*1.8*1000*0.93
4 = 2'160*0.93
4
jak widzisz ... uzyskane kwoty są RÓŻNE
27 maj 20:43
HGH: coraz bardziej na czasie te zadania, jak nie maseczki, to statystyki z wirusow teraz
kryptowaluty
27 maj 22:26