równanie
Anp: Rozwiąż równanie sin3x+sin32x+sin33x=(sin x + sin 2x + sin 3x)3
27 maj 17:31
wredulus_pospolitus:
jedna z możliwości
sin3x + sin3(3x) = (sinx + sin(2x) + sin(3x)3 − sin3(2x)
L = (sinx + sin(3x)(sin2x − sinxsin(3x) + sin2(3x) )
P = (sinx + sin(3x)( sin2x + sin2(2x) + sin2(3x) + 2sinxsin(2x) + 2sinxsin(3x) +
2sin(2x)sin(3x) + sinxsin(2x) + sin2(2x) + sin(2x)sin(3x) + sin2(2x) ) = (sinx +
sin(3x)(sin2x + 3sin2(2x) + sin2(3x) + 3sinxsin(2x) + 2sinxsin(3x) + 3sin(2x)sin(3x))
L = P
−sinxsin(3x) = 3sin2(2x) + 3sinxsin(2x) + 2sinxsin(3x) + 3sin(2x)sin(3x)
sin2(2x) + sinxsin(2x) + sinxsin(3x) + sin(2x)sin(3x) = 0
(sin(2x) + sinx)*sin(2x) + (sinx + sin(2x)*sin(3x) = 0
(sinx + sin(2x))*(sin(2x)+sin(3x)) = 0
sinx = −sin(2x) ∨ sin(2x) = −sin(3x) rozwiązujesz
27 maj 17:40