sin
mf: | | 3 | |
Wykaż tożsamość sin3 a cos 3a + cos3 a sin 3a= |
| sin 4a |
| | 4 | |
26 maj 20:20
chichi:
L = sin
3(α)cos(3α)+cos
3(α)sin(3α) = sin
3(α)[4cos
3(α)−3cos(α)]+cos
3(α)[3sin(α)−4sin
3(α)] =
= 4sin
3(α)cos
3(α)−3sin
3(α)cos(α)+3cos
3(α)sin(α)−4sin
3(α)cos
3(α) =
= 3cos
3(α)sin(α)−3sin
3(α)cos(α) = 3sin(α)cos(α)[cos
2(α)+sin
2(α)] =
| | 3 | | 3 | |
= |
| sin(2α)cos(2α) = |
| sin(4α) = P  |
| | 2 | | 4 | |
26 maj 20:55
chichi:
W przedostatnim wierszu oczywiście
[cos2(α)−sin2(α)]*
26 maj 21:01
Maja:
| | 3 | |
P= |
| *2sin2α*cos2α=3sinαcosα(cos2α−sin2α)= |
| | 4 | |
= 3sinαcos
3α−3sin
3αcosα
+4sin3αcos3α−4sin3αcos3α=
= sin
3α(4cos
3α−cosα)+cos
3α(3sinα−4sin
3α)=
= sin
3α*cos3α +cos
3α*sin3α = L
26 maj 23:31
Gucio:
27 maj 00:14
Maja:
27 maj 00:51
chichi:
Przecież to to samo, tylko, że od prawa do lewa
27 maj 01:01
Maja:
Ja wolę ... od "prawa do lewa"
27 maj 01:04
chichi:
A no chyba że
27 maj 01:23
Maja:
27 maj 01:32