Pochodne cząstkowe
wakacje: Witam, mam za zadanie policzyć pochodne cząstkowe pierwszego i drugiego rzędu dla takiej
funkcji: f(x,y)=(5x
3y
2+2xy)
3
Pochodne cząstkowe pierwszego rzędu:
| | df | |
|
| =3(5x3y2+2xy)2(15x2y2+2y) |
| | dx | |
| | df | |
|
| =3(5x3y2+2xy)2(10x2y+2x) |
| | dy | |
Czy to jest dobrze? I teraz jakbym chciał policzyć pochodne cząstkowe drugiego rzędu to mogę
zastosować pochodną iloczynu, dobrze to rozumiem?
26 maj 15:59
wredulus_pospolitus:
jest
26 maj 16:01
wakacje: super dziękuję za sprawdzenie
26 maj 16:08
janek191:
| df | |
| żle policzone  |
| dy | |
Ma być w II nawiasie 10 x
3y +2 x.
26 maj 17:53
wakacje: racja
janek191, ale to akurat niechcący wpisana ta dwójka tam

zasadę załapałem, dzięki
również za sprawdzenie
26 maj 17:56
wakacje: jeszcze jeden przykład, który mnie zastanawia
jeśli f(x,y)=cos
2(3xy−2z)
| | df | |
to czy wtedy |
| =−2cos(3xy−2z)sin(3xy−2z)*3y=−3y*sin(6xy−4z)? |
| | dx | |
26 maj 18:22
wredulus_pospolitus:
jep
26 maj 18:24
wakacje: super dzięki
26 maj 18:25