Największa wartość funkcji
Aniaa: najwieksza wartoscia funkcji f(x) =(2 + x) (x+7) w przedziale< −1,5 > jest?
26 maj 14:17
wredulus_pospolitus:
sposób I
f(−1) = ...
f(5) = ...
f'(x) = ...
f'(x) = 0 −−−> jeżeli xo wewnątrz badanego przedziału to f(xo) = ...
wybierasz największą wartość z tych trzech
26 maj 14:51
wredulus_pospolitus:
sposób II
f(−1) = ...
f(5) = ...
zauważasz, że wykresem f(x) jest parabola z ramionami skierowanymi do góry więc wierzchołek
będzie miał najmniejszą (a nie największą) wartość.
Wybierasz większą z tych dwóch wartości
26 maj 14:52
janek191:
| | − 7 − 2 | |
p = |
| =−4,5 ∉ < − 1, 5 > |
| | 2 | |
f rośnie w < −1, 5 >
więc
y
min = f( −1) = 6
y
max = f(5) = 84
26 maj 14:53
chichi:
Funkcja kwadratowa jest na tyle dobrze znaną funkcją, że wprowadzanie pochodnej do jej
optymalizacji to zdecydowanie za dużo, zwłaszcza na podstawie. Pytający nie wie jak rozwiązać
to banalne zadanie, to co dopiero tu mówić o pochodnej
26 maj 15:29
wredulus_pospolitus:
@chichu ... dlatego podałem drugi sposób, który tejże pochodnej nie wymaga
26 maj 15:35
Filip: WITAM, jest TUTAJ jakis PROBLEM?
26 maj 16:31