wredulus_pospolitus:
najszybciej będzie chyba wypisać wszystkie możliwości, ze względu na to, że:
x
1+x
2+x
3+x
4 ≤ 4+4+8+8 = 24 co jest wartością niewiele większą od 20
więc mamy:
0,4,8,8 x2
1,3,8,8 x2
1,4,7,8 x2
2,2,8,8
2,3,7,8 x4
2,4,6,8 x4
2,4,7,7 x2
3,3,6,8 x2
3,3,7,7
3,4,5,8 x4
3,4,6,7 x4
4,4,4,8 x2
4,4,5,7 x2
4,4,6,6
zliczasz i koniec zabawy
oczywiście można też to zrobić 'matematycznie'
ZielonyMatematyk: O ile dobrze rozumiem wzór wygląda następująco:
k jest równe liczbie elementów, czyli k = 4
n = 24−20 = 4
tego powyżej nie jestem pewny
Następnie wstawiam pod wzór i wychodzi mi wynik 35
| | 7! | | 4! * 5 * 6 * 7 | | 5*6*7 | | 210 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| = 35 |
| | 3!*4! | | 3!*4! | | 6 | | 6 | |