wymierne
mm: Dane jest równanie |2x + 3I = p z niewiadomą x . Wyznacz liczbę rozwiązań tego równania w
zależności od parametru p.
Moje pytanie brzmi czy wartość od x=0 również bierzemy pod uwagę? W odpowiedziach wychodzi na
to, że tak, ale czy nie powinniśmy wykluczyć w dziedzinie x=0 i nie brać wartości 3 dla
parametru p pod uwagę?
26 maj 11:39
kat666: x=0 nie bierzemy pod uwagę.
0 rozwiązań dla p<0
1 rozwiązanie dla p=0 lub p=3
2 rozwiązania dla pozostałych p.
26 maj 11:48
circle:
x=0 nie należy do dziedziny f(x)
26 maj 12:58
mm: Czyli dla p=3 nie bedzię rozwiązań? Bo w odpowiedziach jest, że dla p=3 jest jedno
rozwiaązanie. Ale przecież dla x=0 nie może być rozwiązań tak? Bo 0 nie należy do dziedziny.
Już się w tym gubię. Wyjaśni ktoś o co tu chodzi?
26 maj 17:55
Mila:
Popatrz na wykres dla p=3 jest jedno rozwiązanie.
26 maj 20:06