f wymierne
mm: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=Ix−3I/x+1, a następnie naszkicuj wykres funkcji g, która każdej
wartości parametru m przyporządkowuje liczbę równanie f(x)=m.
Mam problem z tym zadaniem. Wydaję mi się, że wszystko robie dobrze, ale nie zgadzają mi się
wyniki z odpowiedziami.
Robię tak:
D=R−{−1}
dla x<3 − {−1} f(x)=4x+1−1
dla x>/=3 f(x)= −4x+1+1
Wtedy rysuję te dwie funkcję, ale wyniki mam złę
Moje wynik:
dla m e (−oo;−3>u(1; oo) brak rozwiązań
dla m e (−3;−1)u(−1;0) 1 rozwiązanie
a w odpowiedziach jest:
me<−1;0) brak rozwiązań
m e(−oo;−1) u {0}u<1; oo) 1 rozwiązanie
m e (0;1) 2 rozwiązania
Wydaję mi się, że robię jakiś bład w przekształcaniu, ale nie wiem gdzie. Pomoże ktoś?
26 maj 10:10
mm:

taki mi wychodzi wykres. Oczywiście w 3 cwiartce te wartości są ujemne.
26 maj 10:22
wredulus_pospolitus:
a co ten wykres prezentuje ? bo NA PEWNO nie funkcję f(x)
26 maj 10:34
mm: No właśnie taki mi wychodzi, oczyiście te proste nie są proste(po prostu nie umiem tutaj
rysować). Mógłbyś wytłumaczyć, dlaczego to jest źle?
26 maj 11:40
Gucio:
| | |x − 3| | | |x − 3| | |
Prawdopodobnie chodzi o f(x) = |
| , a nie o f(x) = |
| + 1 |
| | x + 1 | | x | |
| | |x − 3| | |
Mamy y = |
| i y = m (to wykres funkcji stałej). |
| | x + 1 | |
Wykres funkcji f(x)
| | 4 | | −4 | |
dla x∊(−∞, −1)∪(−1, 3) y = |
| − 1, dla x∊<3, +∞) y = |
| + 1 |
| | x + 1 | | x + 1 | |
26 maj 11:59